Novinky

Panely

Panely se dají zobrazit pouze v určitých šablonách, které si zvolíte v administraci, úpravu panelu najdete v "pokročilém nastavení", do něhož se přepnete pomocí odkazu nacházejícího se v pravém horním rohu administrace, poté nabídka "Panely" v horní liště odkazů.



Gastrofest 2010

Cenný bronz z Gastrofestu

 

Již  14.  ročník  mezinárodního  setkání  gastronomů  a  gurmánů  proběhl  ve  dnech 11. - 13. listopadu 2010 na českobudějovickém výstavišti. Letošního festivalu dobrého jídla a pití se zúčastnilo 168 vystavovatelů, prezentovali se na něm kuchaři, vinaři, cukráři, barmani a restauratéři z 15 zemí.

Přestože Gastrofest 2010 byl ve znamení české a regionální kuchyně, mohli návštěvníci ochutnat i nevšední pokrmy z celého světa - jehněčí podle receptu ze sedmihvězdičkového hotelu v Dubaji, klokaní ragú, japonské sushi a tempuru, francouzské palačinky, ukrajinský boršč nebo třeba slovenské halušky.

Milovníci sladkého si zase zcela jistě přišli na své u největšího českého dortu, upečeného přímo pro Gastrofest. Na tohoto „obra“ o rozměrech 4,8 krát 4,8 metru padlo 7500 vajec, 240 kg cukru, 200 kg mouky a 35 kg kakaa. Na korpus „maxisachra“, jenž bude zapsán do Guinessovy knihy rekordů, cukráři namazali 280 kg marmelády a na jeho potažení spotřebovali 240 kg marcipánu. Pečení trvalo 15 hodin, sestavení 18!

Součástí Gastrofestu bylo také několik soutěží. Pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky proběhlo měření sil týmů o trofej Jihočeský kuchař, jednotlivci porovnali své dovednosti v cukrářské soutěži o Pohár pětilisté růže, soutěž v přípravě kávy nesla název Barista open. Pod hlavičkou Budějovického mlsání se v kategorii žáků do dvaceti let a v kategorii dospělých utkali soutěžící o nejlepší výrobky v disciplínách Budějovický dort a Budějovické drobné cukroví.

SOŠ a SOU Hněvkovice sice nenabídla návštěvníkům žádnou z pochoutek mexické, thajské či japonské kuchyně, a možná právě proto patřil její stánek s výhradně českými specialitami k těm nejnavštěvovanějším. Pochutnat jste si tu mohli na výborném bramboráku, v domácím pečivu podávaném guláši nebo buchtičkách se šodó. Čaj, káva i české pivo byly samozřejmostí.

Co ale samozřejmostí nebylo, byl bohatý kulturní program, který nejvíce přispěl k bronzovému ocenění v prestižní soutěži o nejlepší prezentaci středních odborných škol a středních odborných učilišť. O tom, že se i budoucí kuchaři, cukráři a žáci ostatních oborů hněvkovické školy dokáží bavit, zpívat či hrát divadlo, přesvědčilo pásmo národních písní, ukázky z oblíbených pohádek Princové jsou na draka, Zlatovláska, Popelka a O princezně, která ráčkovala, aerobik nebo countrytanec.

Hudba, tanec, výtvarná dekorace vytvořená žáky školy - to vše přispělo k tomu, aby si každý udělal obrázek, jak žáci SOŠ a SOU Hněvkovice žijí, co je baví a jak tráví svůj volný čas. A že ho na takové vystoupení bylo zapotřebí!

A proč „jen“ bronz? Snad proto, že se zde všichni bavili po svém, počesku a že se místo živých červů, krevet a chobotnic podávaly „jen“ bramboráky a české buchty.

 

Mgr. Miloš Smetana

 

 

 

 

Fotogalerie: 2010_11_11 Gastrofest 2010

 

| přihlásit se | mapa stránek