Novinky

Panely

Panely se dají zobrazit pouze v určitých šablonách, které si zvolíte v administraci, úpravu panelu najdete v "pokročilém nastavení", do něhož se přepnete pomocí odkazu nacházejícího se v pravém horním rohu administrace, poté nabídka "Panely" v horní liště odkazů.



Gastrofest 2012

SOŠ a SOU Hněvkovice na 16. Gastrofestu v Českých Budějovicích

 

Gastrofest - největší setkání gastronomů a gurmánů z celé České republiky i ze zahraničí se v Českých Budějovicích konal již pošestnácté, tentokrát od 8. do 10. listopadu. Návštěvníci si mohli pochutnat jak na specialitách naší národní kuchyně, tak i na vybraných pochoutkách kuchařů z dvaadvaceti zemí světa. „Zakousnout“ se mohli do velbloudího, klokaního či krokodýlího masa nebo si v klidu vychutnat lahodná žabí stehýnka, šneky po burgundsku nebo tepelně upravený jedlý hmyz.

Nedílnou součástí Gastrofestu byla celá řada doprovodných akcí určených nejen pro odbornou veřejnost, ale hlavně pro všechny, kdo se rádi podívají na opravdové mistry svého řemesla. Třímetrová homole z 2180 švestkových knedlíků, mistři Evropy v házení pizzou, schwarzenberská kuchyně se špeclemi, houbami a smetanou, argentinský steak podávaný v hotelbusu nebo kuchařská soutěž Český kapr 2012 - to je jen nepatrný výčet toho, co letošní Gastrofest nabídnul.

Téma letošního ročníku cukrářské a pekařské soutěže Budějovické mlsání - Vypečené a sladké pohádky bylo pro sladkosti jako stvořené a kouzelné výrobky mladých cukrářů a cukrářek si kromě odborné poroty a milovníků voňavých dobrot přišli prohlédnout hlavně ti nejmenší. Úsměv na tvářích jim vykouzlily jejich oblíbené pohádkové postavičky vyvedené z těsta, krému a marcipánu - Popelka, Křemílek a Vochomůrka, Maková panenka, Bob a Bobek nebo Sněhurka se svými trpaslíky. A právě hněvkovické cukrářky patřily k těm nejúspěšnějším! Bob a Bobek Adély Masárové a Pták Ohnivák Kateřiny Zuntové získali bronzový kov v kategorii Pohádkový dort, Perníková chaloupka Kateřiny Zuntové byla stříbrná v kategorii Pohádkové cukroví stejně jako Pohádkový koláč Kristýny Varechové. Tolik nás mrzelo, že ochutnávat směla jen porota!

 

 

Již podruhé se na českobudějovickém Gastrofestu setkali zástupci zemí Visegrádské skupiny - Česka, Maďarska, Polska a Slovenska v rámci projektu Visegrádská gastronomie - učíme se vařit společně, u jehož vzniku stály International Visegrad Fund a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hněvkovice. Žáci odborných škol z Hněvkovic, Horního Smokovce, Zakopaného a Budapešti učili své „soupeře“ vařit oblíbená národní jídla - české lívance se švestkovými povidly, polský žurek a lazanki, maďarský grenadýrmarš a slovenské bačove guličky. Pokud jste na Gastrofestu byli a patřili k těm, na koho se při ochutnávkách uvařených specialit dostalo, určitě rádi potvrdíte, že se po lahodných pokrmech jen zaprášilo stejně jako po bramborácích, které se pro návštěvníky pekly ve stánku hněvkovické školy.

 

 

Protože je Gastrofest, jak už bylo řečeno, setkáním všech milovníků dobrého jídla a pití, nemohli se zde představit žáci všech oborů, které Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hněvkovice vyučuje. Čím se ale ještě škola pravidelně prezentuje, jsou její kulturní pásma sestavená z písniček, scének a tanečních vystoupení, která si vždy získají srdce malých i velkých diváků. Ne jinak tomu bylo i na Gastrofestu 2012 v Českých Budějovicích. Těm nejmenším se rozzářily oči při písničce o polámaném mravenečkovi, „sátníci“ si připomněli osmašedesátý díky melodiím z českého filmového muzikálu Rebelové a těm dříve narozeným zase ukápla slzička, když zavzpomínali na to, jak se jim někdy ve čtyřicátých letech minulého století pletly nohy při nácviku charlestonu.

 

 

V sobotu odpoledne upekli hněvkovičtí kuchaři poslední bramborák, dozněly melodie posledního vystoupení, skončil 16. Gastrofest. Pokud se vám vystoupení žáků SOŠ a SOU Hněvkovice líbilo a chtěli byste znovu ochutnat některou ze specialit hněvkovických kuchařů a cukrářů, srdečné vás zveme na Mikulášskou prezentaci do Týna nad Vltavou, kde si budete moci už 1. prosince odpočinout od předvánočního shonu, zahřát se vánočním punčem nebo si s účinkujícími zatancovat charleston. Ale pozor, možná už bude mrznout, ať nedopadnete jako ten mraveneček!

 

                                                                                                             Mgr. Miloš Smetana

 

K náhledu fotografií klikněte zde

 

 

 

| přihlásit se | mapa stránek